torsdag 23 juni 2011

Två debutanter

Relationen till familjen är huvudtemat i två svenska författares debutromaner. Oavsett var du är född är det tydligen släkten som ställer till det.

Arkan Asaad. Asaad är född 1980 i den irakiska delen av kurdistan och kom till till Sverige 1983
tillsammans med sin familj. I sin debutromana Stjärnlösa nätter skildrar han några svåra år som vänder upp och ner på familjens relation till sin släkt i kurdistan. Han får i sin bok fram de starka band som finns inom familjen, viljan att vara accepterad och hur det gjorde att han mot sin vilja till slut gick med på att gifta sig med sin kusin. Boken ger en glimt av hur svårt det kan vara att få släktens förväntningar att gå ihop med sina egna värderingar. Hur svårt det kan vara att välja bort sin familj för att kunna leva som du själv vill.

Syskonrivaliteten ställs på sin spets när mamman hastigt avlider. Ska sommarhuset i skärgården säljas eller är det självklart att systern som har hjälpt mamman med huset under de senaste tjugo åren ska få behålla det? Arvstvisten kommer som ett brev på posten men också alla gamla konflikter. Anna Fredrikssons roman Sommarhuset är den första bok på länge som jag har haft svårt att lägga ifrån mig. Även om det är en tragisk berättelse om ensamhet och tragik kan man le åt relationen mellan de vuxna syskonen som känns ganska välbekant. En mycket bra bok som säkert blir film så småningom. Det kan jag slå vad om…

1 kommentar:

  1. Två spännande böcker som jag får lust att läsa!!

    SvaraRadera