onsdag 29 juni 2011

Ruth Galloway v.s Lisbeth Salander

Frågan dyker upp ibland: "Vad tycker du om att läsa?" och då brukar jag svara att jag läser det mesta men inte deckare, i samma tanke och andetag slinker det in att jag ändå läst och tycker om Millenniumböckerna (Jag gick ju till och med stadsvandringen i Stockholm). Nu resignerar jag igen och inser jag att jag måste lägga till ett till så kallat undantag för en deckarförfattare vars all tre böcker jag svepte och sträckläste nyligen.

Elly Griffith har skrivit tre böcker om arkeologen Ruth Galloway från Norfolk i Storbritannien: Flickan under jorden, Janustenen och Huset vid havets slut. Ruth är en medelålderskvinna som bor ensam på en ödslig plats tillsammans med två katter. Hon trivs bra med sitt ensamma liv och har inga funderingar på att ändra det. I första boken blir Ruth indragen i ett fall om en flicka som varit försvunnen i 10 år och då man hittar ett skelett nära Ruths hem är det en arkeolog man behöver och Ruth blir inkallad med sin specialistkunskap om skelett.

Ruth är alltså ingen "superhjälte" i den bemärkelsen att hon inte har de attribut som författare brukar ge sina hjältar, till exempel kan man ju tycka att hon och Lisbeth Salander har ganska lite gemensamt. Lisbeth Salander kan slåss och hacka datorer. Ruth är en ganska vanlig medelålders kvinna vars specialistkunskaper inte är lika spektakulära som Lisbeths, men dock! Det de har gemensamt är att de båda är udda och ställer sig utanför normen på sitt eget vis, mer eller mindre extremt.

När jag fastnar i en deckare är det på grund av två saker: om jag blir intresserad av huvudpersonen och att den är välskriven. Elly Griffith håller väldigt god skrivkvalité alla tre böckerna igenom och Ruth Galloway är en karaktär som jag har tagit till mig och vill följa.

Är du inte en deckarläsare är det de här deckarna du vill läsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar