torsdag 10 mars 2011

Dubbad skådespelare

Den brittiske skådespelaren Colin Firth belönades nyligen med en Oscar för sin roll som kung Georg VI av Storbritannien i den bioaktuella "The kings speech". Han fick sitt genombrott 1995 när han var med i tv-serien "Stolthet och fördom” där han spelade Mr Darcy. Några år senare var han en annan Darcy i ”Bridget Jones dagbok”.

Om man söker på Colin Firth i bibliotekskatalogen får man en lista på 14 filmer och 1 cd. Bland annat ”En enda man”, som kom förra året, där han spelar en brittisk collegelärare som kämpar för att finna meningen med livet efter att Jim, hans partner sedan lång tid tillbaka, gått bort. Han lever i det förflutna och har svårt att tro på framtiden och vi får följa honom under en dag i livet, en dag då möten och en serie händelser leder till att han måste bestämma sig för om han tycker att det faktiskt finns någon mening med livet. I ”Flicka med pärlörhänge” är han målaren Johannes Vermeer, ”Genova” är en spökthriller och i ”Mamma mia” är Firth på en grekisk ö och sjunger Abba-låtar. Det kom ett soundtrack i samband med filmen och det förklarar varför man får upp en cd i katalogen.

Det går rykten om att han i samband med drottningens födelsedag kan komma att dubbas till riddare och därmed få titeln sir. Sir Colin Firth låter väl inte så tokigt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar