tisdag 8 mars 2011

Diktatorn av Ulf Stark

Det är mycket att tänka på när man är diktator. Han tänker på sig själv.” Ibland är det extra härligt att vara bibliotekarie! För i dagarna nådde en helt strålande bilderbok för alla åldrar biblioteket. "Diktatorn" är författad av Ulf Stark (”Dårfinkar och dönickar” om ni minns?) med sovjetinspirerad bildestetik av Linda Bondestam. En bok att läsa på många plan. För den här lille diktatorn går på dagis (eller MINIsteriet) och har helt vanliga föräldrar (pappan klädd som butler) som han bossar över. Någon förälder som känner igen sig? Samtidigt ger bilderna en vink om den politiska diktatorn, den vi vuxna tyvärr känner igen från en rad länder, (dagsaktuell just nu men även historisk). Lägg därtill ett härligt flyt och schvung i texten så har vi en Augustvinnande berättelse i vardande (hoppas Söderströms har råd att nominera den bara).

”Det första diktatorn gör när han vaknar är att få solen att gå upp. Upp med dej! skriker han. Upp och sätt på dej ljuset!” Om det inte regnar åker han till dagis i öppen vagn (bilden visar en stridsvagn med kamouflagefärg och röd stjärna). ”Hej, hej, hej, säger han. Idag är jag snäll. Men imorgon blir det andra bullar.” Trasmattan på dagis ser ut att vara gjord av ryska, stämplade ransoneringskuponger eller biljetter.

Under vilan sover alla utom diktatorn, för han måste ju vaka över sitt folk…En annan glädjande nyhet från barnavdelningen är Sara Olaussons seriebearbetning ”Loranga, Masarin och Dartanjang. D. 1”. Här återser vi crazyfamiljen med tigrar i ladan och giraff på sophögen, från Barbro Lindgrens underbara kapitelböcker från 1970-talet. Bara att låna och njuta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar