måndag 28 februari 2011

Peter LeMarc

Det där med CD-priser har länge fascinerat mig - det verkar inte finnas någon reson bakom dem. I alla tider har vi fått höra från skivbolagen hur fruktansvärt dyrt det är att framställa produkterna, och vi har fått betala. Allra värst har väl the Beatles varit; plattor som i över fyrtio år har genererat miljardvinster ges en uppsnyggning och säljs återigen - till ordinarie nypris. Inga bonuslåtar, inga lyxomslag, bara samma halvtimme popmusik. Det är inte utan att man känner sig lite lurad.

För det finns ju undantag! Av någon anledning är det inte lika dyrt att snygga upp till exempel Kents gamla låtar. För ett par år sedan gav de ut en box med samtliga album, massor av bonuslåtar och en snygg bok, till det facila priset 400 spänn! I fjol gjorde the Refreshments samma sak. Nu har också gamle Peter LeMarc samlat sig, och han har tagit i rejält.

I boxen Starkare än ord hittar man samtliga elva album från starten 1987 och fram till häromåret. Dessutom ett nytt liveinspelat dubbelalbum, en DVD med 10 musikvidor, en CD-singel, en karaoke-DVD (!), massor med bonuslåtar och ett nyskrivet infohäfte. Ett halvår efter utgivningen finns den att köpa för 399 spänn. Ja jädrar i det!

Hur låter det då? Jo tack, ljudet är ordentligt uppdaterat och det låter bättre än någonsin. Visserligen lider hans 80-talsalbum fortfarande svårt av just 80-talet; produktionen är tidstypiskt syntig och burkig och trist. Men det tar sig på 90-talet, då ju också mannens största succéer kom: Sången dom spelar när filmen är slut och Det finns inget bättre. Här vimlar det av hits och han bevisar sin storhet som låtskrivare och textförfattare. Visserligen har man hört samma gamla historia rätt ofta vid det här laget, men man lyssnar ändå. Det går liksom inte att låta bli.

Min egen favorit är Nio broars väg, ett riktigt starkt album från 1997, där den första hälften av låtarna är rena knockouten. Men efter detta kom det mest att handla om scenskräck, prestationsångest och panikattacker. Först sex år senare kom han tillbaka, för att försvinna igen utan att nån riktigt la märke till honom.
Nu börjar han väl få ordning på tillvaron och på musiken (det senaste albumet blev en stor framgång) och han lär vara här för att stanna.

Den som inte orkar släpa hem hela den här boxen kan fortfarande låna de flesta av plattorna separat, eller kanske satsa på dubbel-CDn Klassiker med alla de största låtarna.

1 kommentar:

  1. Oj, jag har helt missat den här boxen. Otroligt men sant. Men det var ju hemskt bra att den nu finns att komma över till ett mycket mer facilt pris än när den kom. Också mycket bra att det är bonusmaterial, för om man redan har alla skivor, så behövs det rätt mycket sånt för att man ska investera i nya utgåvor, tycker jag.

    Det där med att Nio broars väg är hans bästa skiva kan jag dock inte alls hålla med om – ett riktigt mellanalbum som möjligen fått lite extra skimmer för att det följdes av en så lång period av tystnad. Det finns inget bättre är bäst. Så det så ;-)

    SvaraRadera