torsdag 27 januari 2011

Corpus delicti

co´rpus deli´cti (latin, 'brottets kropp'), brottets kropp, betecknar vanligen synliga bevis för att ett brott har blivit begånget, t.ex. ett lik eller ett mordvapen.
Corpus delicti är en passande titel på Elias Palms deckardebut. Inte bara för att han själv är rättsläkare utan också för att det är vad bokens huvudperson arbetar som. Hon heter Ella Andersson, döpt Eleonor Liedenburg-Rossing. Så fort hon blev myndig valde hon att ta faderns efternamn. Då tog hon samtidigt avstånd från sin släkt och den fina bakgrund som hennes tyskfödda mormor skryter om. Ella gick sin egen väg och valde att bli rättsläkare till släktens fasa.
När Ella var sex år förlorade hon både sin far och sitt föräldrahem i en våldsam eldsvåda. Därför blir hon förvånad när hon på en auktionssida hittar ett likadant antikt bordsur som stod i hennes föräldrahem. Hon minns hur hon som barn beundrade det vackra och tunga uret, hur hon tappade det så att en av dess vingar bröts av. Hon lägger ett bud mest för skojs skull och vinner. Det är då hon upptäcker att det är samma ur som stod i föräldrahemmet, ena vingen är nämligen lagad. Dessutom verkar det finnas kopplingar mellan hennes barndom och ett lik som nyligen har hittats, en kropp som har legat begravd i över 30 år. Vad hände egentligen den natt som hennes föräldrahem brann? Ella inleder en privat undersökning av sitt förflutna samtidigt som hon måste ta hand om de ordinarie dödsfallsutredningarna.

Corpus delicti var en spännande bekantskap med en bra och trovärdig intrig. Jag ser fram emot att få möta Ella Andersson igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar