tisdag 7 december 2010

John Lennon

Vissa datum och händelser etsar sig fast i ens medvetande. Man vet precis var man befann sig, hur det såg ut, hur det kändes och vilka personer som var där. Vissa händelser är naturligtvis helt privata, men några är universella t ex morden på John F Kennedy och Olof Palme. För mig, och säkert för många andra, är ett sådant tillfälle den 8 december 1980.

I morgon är det 30 år sedan John Lennon dog.
Jag befann mig på Söderportskolan, vi skulle just börja en lektion i tyska då en av killarna i klassen kom in och sa "De har skjutit John Lennon". Det blev inte så mycket tyska sen och hela natten låg jag och lyssnade på radio där man rapporterade från minnesstunder i New York och övriga världen.
Om man vill veta mer eller försjunka i minnen finns det många biografier om Lennon och Beatles. I år kom filmen "Nowhere boy", som berättas den ganska tragiska historien om John Lennon innan Beatles. I romanen "Jävla John" av Eva Dozzi kan man läsa den humoristiskt skrivna historien om hur en ung svenska träffar John Lennon i Stockholm i början av 60-talet och inleder en affär med honom.
Att det har gått 30 år är bara det ofattbart, musiken finns kvar och nya generationer upptäcker den ständigt, men hur hade det blivit om det som hände inte hade hänt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar