torsdag 2 september 2010

Arne Sundelin på bokfestivalen

Fallet Thurneman är en dokumentärroman om Salaligan som härjade i trakterna runt den gamla silverstaden på 30-talet. Ligan utförde en rad hänsynslösa mord som länge gäckade polisen. Tillvägagångssättet varierade från veritabla avrättningar med pistol till ett fall där man borrade ett hål i väggen till en äldre kvinnas
bostad och förde in en slang som man kopplade till avgasröret på en bil som gick tomgång.
Ligan hade också långt gångna planer på ett spektakulärt bankrån mot ett bankkontor på Vasagatan, mitt emot Centralstationen i Stockholm. Avsikten var att spränga stationen i luften och i skydd av den allmänna uppståndelsen utföra rånet. Nerverna svek emellertid och planen gick om intet.
Sigvard Nilsson avslöjades till sist som ledare av ”den magiska cirkeln” som ligan kallade sig själva. Sigvard hade bytt namn till Thurneman, ett anagram för Manhunter. Cirkeln ägnade sig åt seanser, hypnos och brott som sällan gav särskilt mycket utdelning i pengar.
Arne Sundelin har gått grundligt till väga, läst protokoll, psykiatriska utlåtande och skapat en fascinerande bok om den ökända ligan.
Hör hans spännande berättelse på lördag den 4/9 kl. 12.00 i Regionmuseets hörsal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar