måndag 5 juli 2010

Film på nätet

Film på bio i all ära men visst är det fantastiskt vilka nya distributionsmöjligheter som kommit med snabbare uppkopplingar och vilken flexibilitet våra allt mindre skärmar ger. De senaste dagarna har jag legat i hängmattan och tittat på film i datorn.

Jag hade höga förväntningar på Voddler – jag trodde den skulle vara som Spotify fast för film – när denna filmtjänst lanserades för ett tag sedan men tröttnade snabbt. Dels är man tvungen att ladda ner ett program som använder delar av datorns minne och dels är filmutbudet ganska skralt och kommersiellt. Det mesta kostar dessutom pengar. Då tycker jag mycket bättre om kvalitetstjänsten Mubi där en stor mängd samtida arthousefilm, varav en hel del inte finns i svensk distribution, finns tillgänglig. Det mesta kostar även här men guldkorn som exempelvis den senegalesiska klassikern Touki Bouki är helt gratis att titta på. I dagarna lanseras den nya versionen av Moviestream.se, en webbresurs för film som nästan låter för bra för att vara sann. Så här står det på hemsidan: ”Har du någon gång sagt till dig själv ’Någon borde uppfinna en tjänst där man kan hitta alla filmer i världen som man sedan kan se direkt genom ett klick, utan fördröjning och i HD-kvalité’? Isåfall har vi bra nyheter. Den här tjänsten finns. Den heter Moviestream.” Mycket lovat men sidan är absolut värd att kolla upp när den öppnas.


På YouTube har jag spanat in kortfilmen Harvie Krumpet, den oscarsbelönade pärlan från 2003 av australiern Adam Elliot vars otroliga spelfilm Mary & Max gick upp på bio i Sverige för några månader sedan. Det är leranimation för vuxna, svart och cyniskt, med starka, lite vrickade historier och karaktärer samt en skön berättarröst som detaljerat beskriver skeendena.





I Malmö finns nollbudgetfilmaren Henrik Möller som lägger upp sina många underhållande malmöskildringar på YouTube. Titta exempelvis på Bra ställen att hänga på, bra folk att känna i Malmö som med släpig berättarröst, illustrerad av stillbilder, guidar bland stadens kanske smutsigaste platser och sevärdheter.






Intressant är också hur filmare som inte får möjlighet till traditionell distribution använder nätet för att nå ut med sina filmer. Den svenska independentrullen Nasty old people finansierades helt genom ett privat banklån och spreds genom bittorrentteknik. På deras blogg finns en länk till The Pirate Bay där torrentfilen kan laddas ner. Allt är, som sällan förknippas med fildelning, lagligt.


Med de nya visningsfönstren förändras också kraven på filmernas estetik och form. Regissören Sally Potter gör med sin film Rage, premiärvisad vid 2009 års Berlinfestival och uppmärksammad vid årets filmfestival i Göteborg men också distribuerad exempelvis via mobiltelefoner, ett experimentellt försök att skapa en plattformsoberoende spelfilm. Resultatet är iscensättningsmässigt väldigt enkelt med talande skådespelare framför enfärgade fonder. Filmen följer en ung bloggares intervjuer med modeskapare, modeller och andra involverade bakom kulisserna på en modeshow. Vad som börjar som en satir över modevärlden eskalerar i allt våldsammare intriger. I rollerna återfinns stjärnor som Jude Law, Judi Dench och Steve Buscemi. Under året kommer den att släppas på svensk dvd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar