tisdag 11 maj 2010

Vanessa och Virginia

Det har de senaste åren blivit ganska vanligt att skriva romaner om verkliga personer. Att som författare ta det man vet om en känd persons liv och sen föra det till en egen berättelse. Att helt enkelt blanda fakta och fiction. Det har den engelska litteraturprofessorn Susan Sellers gjort i sin roman Vanessa och Virginia, som handlar om författaren Virginia Woolf och konstnären Vanessa Bell.
De båda systrarna som levde vid förra sekelskiftet, stod varandra på många sätt nära, men det fanns redan från unga år en stark rivalitet mellan de båda. I denna roman om deras liv, som är skriven ur Vanessas synvinkel som ett brev till Virginia, ges ett intressant porträtt av deras fantastiska liv kantat av samhällsengagemang, kärlek, sorg, tragedier och för båda i omgångar djupa depressioner. De kämpade båda för att leva ett fritt liv och för sin konst, där Virginia var den mest framgångsrika och där Vanessas avundsjuka lyser igenom. Denna avundsjuka som hela tiden finns där samtidigt som de stöttar och uppmuntrar varandra och har ett nära band och behov av varandra. Det är fascinerande att flyttas tillbaka i tiden och ta del av deras liv från barndomen till vuxet liv.

Det finns flera andra böcker att läsa om Virginia Woolf. Och om man efter att ha läst denna roman känner att man vill fördjupa sig kan man till exempel läsa Lind, Ingela: Leka med modernismen : Virginia Woolf och Bloomsbury-gruppen.
Sen finns ju naturligtvis hennes egna romaner där debutromanen Resan ut för första gången kom ut på svenska i år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar