måndag 24 maj 2010

Marilyn x 2

1962 dog Marilyn Monroe, 36 år gammal, men denna lysande komedienne fortsätter att fascinera år efter år. Jag ser framemot två verk om henne som kommer framöver.

Många biografier har skrivits om Marilyn men frågan är om inte Joyce Carol Oates med sitt psykologiska porträtt i den mångnyanserade och känsliga, pseudodokumentära romanen
Blonde lyckats komma den mytomspunna stjärnan närmast. Under våren har den monumentala romanen, med sina närmare 900 sidor, diskuterats och analyserats i P1:s Bokcirkeln i fem avsnitt. Om ni missat denna djupdykning i en av 00-talets starkaste böcker finns programmen på SR:s hemsida tillsammans med diskussioner, chattar och annat läsvärt. Redan finns en tevefilmatisering av romanen men denna kan på inga sätt mäta sig mot vad som komma skall. I början av nästa år sätter inspelningarna igång av en långt mer påkostad filmversion, regisserad av Andrew Dominik som senast gjorde The assassination of Jesse James by the coward Robert Ford. Norma Jeane kommer att spelas av Naomi Watts.

Lite närmre i tiden ligger utgivningen av boken
Fragments. Den innehåller Monroes dagboksanteckningar, personliga brev, dikter och tankar, material som aldrig tidigare publicerats. Det skall bli verkligt intressant läsning att se vad Marilyn själv tänkte om sitt liv och den inte alltid smickrande bild av henne som stjärnkulten innebar. Materialet som är samlat i boken har lämnats till förlaget av Anna Strasberg som 1982 ärvde det efter sin make Lee Strasberg, vän och lärare till Monroe. De olika texterna är daterade tillbaka till 40-talet och sträcker sig fram till 1962 och täcker så vitt skilda ämnen som recept och italiensk renässanskonst. ”It helps to illuminate her character and gives her an intellectual and literary substance that many people did not suspect” säger bokens redaktör. Håll utkik i bibliotekshyllorna till hösten!

Om ni fortfarande är inne och söker på SR:s hemsida så passa på att gå in på P1-programmet
Kinos sida. Kino har alltid hörvärda klassikerporträtt, ofta gjorda av Lars Lönnroth, och för ett par veckor sedan var klassikern den underbara musikalkomedin Herrar föredrar blondiner av Howard Hawks och givetvis med Marilyn Monroe i en av huvudrollerna.

1 kommentar:

  1. Ett kapitel i Truman Capotes reportagebok "Musik för kameleonter" behandlar ett möte med MM. Lille Truman och stora Marilyn, det blir lite komiskt. Men han kommer innanför skinnet på henne, och man får se en helt annan sida av en djupt plågad filmstjärna. Gloria Steinems fotobok är också fin, med de sista bilderna som togs. Jag är också rätt betagen av det här: http://www.weblo.com/asset_image/491885/147256/Marilyn_Monroe/

    Marilyn på en karusell på en lekplats, läsandes James Joyce! Hon är på de sista sidorna, Molly Blooms stora monolog, som MM lärde sig för en uppläsning. Jag är ett stort fan av både Marilyn och James och tycker att det ser helt bedårande ut.

    SvaraRadera