onsdag 5 maj 2010

Engelskt 20-tal

Några böcker, och en film, med bra tids- och miljöskildringar från 1920-talets England, dessutom läsvärt och spännande:

"Maisie Dobbs" är en ung kvinna som kommer från fattiga förhållanden. Via en mentor
som upptäcker hennes begåvning får hon möjlighet till en akademisk utbildning. 1929 öppnar hon detektivbyrå i London. Hennes första fall, där en man misstänker att hans hustru är otrogen, leder henne tillbaka till första världskriget. Maisie arbetade då på ett fältsjukhus i Frankrike och hennes upplevelser från kriget plågar henne fortfarande.
Jacqueline Winspear har gjort succé med sina deckare om Maisie Dobbs. Det finns ytterligare två böcker översatta till svenska och fler är på gång.


Kate Mortons bok ”Dimmornas lek” utspelar sig dels i nutid och dels på 20-talet. Den åldriga Grace Bradley blir kontaktad av en kvinna, Ulrika, som gör en film om poeten Robert Hunter. Filmen handlar om hans relation till de båda systrarna Hartford och om hans självmord 1924 på godset
Riverton Manor. På den tiden arbetade Grace som husa på godset och Ulrika är intresserad av att höra vad hon minns. Grace fick ett speciellt förhållande till en av systrarna, hon fick höra förtroenden och hemligheter som hon aldrig berättat för någon. Men nu är Grace beredd att avslöja vad som egentligen hände när Robert Hunter dog.

Jag måste naturligtvis nämna Evelyn Waughs bok ”En förlorad värld”. Berättelsen om en engelsk adelsfamiljs och dess undergång skildras av Charles Ryder, en medelklassgrabb som lär känna aristokraten Sebastian Flyte i Oxford 1923. ”En förlorad värld” eller ”Brideshead revisited” som den heter i original har blivit både tv-serie (på 80-talet) och film (2009) med bl.a. Emma Thompson i en av rollerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar