måndag 26 april 2010

Snart på bibliotekets filmhylla – två starka tjejskildringar

Efter att ha vunnit en Oscar för kortfilmen Wasp långfilmsdebuterade brittiska regissören Andrea Arnold med det uppmärksammade övervakningsdramat Red road, en experimentell thriller som utspelar sig i Glasgows mer slitna områden och som till stora delar gestaltas genom övervakningskameror. Nu är hennes senaste film Fish tank snart aktuell på svensk dvd. Det är en omtumlande filmupplevelse, kanske en av fjolårets starkaste filmer, med en total närvarokänsla i de med rastlös handkamera filmade scenerna från ett smutsigt och nedgånget Essex där vi får följa unga Mia i hennes krampaktiga försök att skapa sammanhang i den kvävande sociala miljön. Mia spelas av debutanten Katie Jarvis, en vanlig tjej som Andrea Arnold fick upp ögonen för när hon såg henne stå och bråka med sin pojkvän på perrongen. Jarvis gestaltar Mia med stor övertygelse i hela hennes nyansrikedom, i hennes frustration, kamp och tvetydiga känsloyttringar. Det är bland annat denna rolltolkning som gör Fish tank till socialrealism när den är som allra bäst. Det finns kopplingar till mästare som Ken Loach men i Andrea Arnolds dystra, säreget estetiska filmvärld uppstår samtidigt något helt eget.
Ett annat starkt porträtt av en utsatt ung kvinna ser vi i det amerikanska socialdramat Pecious, en skildring från fattiga Harlem i slutet av 1980-talet som bryter alla konventioner vad det gäller gettoskildringar som utspelats i denna miljö. Perspektivet är 16-åriga Precious, en på många sätt osannolik filmhjälte. Hon är en överviktig analfabet som väntar sitt andra barn med sin egen far. Mamman misshandlar henne och snart får hon reda på att hon smittats med HIV. Det är en nattsvart bild som målas upp och visst tenderar det att bli lite för mycket, men så påbörjar Precious sin resa mot bildning och insikt och jag grips tag ordentligt. Dessutom är filmen fint berättad utifrån Precious minnesbilder och tankar. I titelrollen spelar Gabourey Sidibe, snuvad på Oscarstatyetten för bästa kvinnliga huvudroll av Sandra Bullock och hennes slätstrukna insats i trista The blind side. Filmen bygger på romanen Push, uppmärksammad av Oprah Winfrey i hennes talkshow, av poeten och författaren Sapphire. Romanen är skriven som vore det Precious själv som berättar med sitt grammatiskt bristfälliga men poetiskt egensinniga språk. Full av slang, märkliga stavningar och ovanligt språkbruk är det såklart en svåröversatt bok. Därför är det roligt att den svenska utgåvan förutom översättningen också omfattar den engelska originaltexten.

Red road och romanen om Precious finns redan på biblioteket, Fish tank och filmen om Precious kommer snart. Sök i katalogen här.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar