onsdag 9 september 2015

Bokhöst

Karin Bojs: Min europeiska familj
I samma klass som Sapien av Yuval Harari och Lasse Bergs Ut ur Kalahari- svit

"Vetenskapsjournalisten Karin Bojs bestämde sig för att släktforska på djupet och låta DNA-trådarna knyta ihop henne själv med forntidens människor. Hon läste studier, intervjuade forskare och reste i ett tiotal länder för att följa spåren bakåt. Sedan 1980-talet har DNA-tekniken genomgått en enastående utveckling. Den har revolutionerat såväl kriminalteknikers arbete som biologisk och medicinsk forskning, och har på senare år börjat bidra till ny kunskap inom arkeologi och historia. Till och med släktforskande privatpersoner har börjat använda DNA som verktyg. Med hjälp av små variationer i DNA-sekvensen går det numera att hitta kusiner, sysslingar och bryllingar, och även släktingar som levde för mycket länge sedan – under den senaste istiden och ännu längre tillbaka. Resultatet av Karin Bojs arbete blev en bok om hennes ursprung och hennes familj. Men också om oss andra. Vi är ju släkt. Någonstans, någon gång levde vår senaste gemensamma förmoder och förfader. DNA-trådarna knyter ihop oss alla."

Jonas Hassen Khemiri: Allt jag inte minns

"Folk säger att Samuel och Laide var själsfränder, att deras kärlekshistoria var helt jävla magisk, att dom var menade för varandra. Folk säger att Samuel gjorde det för att hämnas, för att han var svartsjuk, för att han ville tvinga Laide att minnas honom. Folk säger att det aldrig hade hänt om inte Vandad hade blandat sig i, att det var Vandads fel, att Vandad gjorde vadsomhelst för pengar."

Marilyn Robinson: Lila

"En fyraårig flicka som ingen verkar bry sig om försvinner från farstubron till det slitna hus där de som kanske är flickans föräldrar, kanske bara hennes avlägsna släktingar bor. Hos dem har hon i alla fall inte ens haft ett namn. Oftast gömmer hon sig under matbordet. När hon gråter slänger de ut henne.

Det är 1920-tal i den amerikanska mellanvästern. Den föräldralösa flickan plockas upp av Doll, en hemlös kvinna, som ger henne namnet Lila. Tillsammans driver de runt på vägarna och söker arbete för dagen.

Många år senare anländer Lila till det lilla samhället Gilead. Vid ett häftigt regn tar hon skydd i kyrkan och möter där den gamle prästen John Ames, en osannolik och för båda omtumlande kärlekshistoria tar sin början." 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar