onsdag 4 juni 2014

Sommarböcker

Några böcker att ha med sig på stranden i sommar, pocket är lätt att ta med sig:

Johanna Drevinger:
Matnostalgi
Liknar Två nötcreme och en moviebox i det nostalgiska upplägget och det humoristiska tonfallet. Författaren tar inte bara upp recept utan även världshändelser, populära kryddor och köksredskap.

Baksidestexten går så här:

Matnostalgi är en bok om oss svenskar och vår inställning till mat under de senaste årtiondena; vad vi ätit, hur och vilka trender och influenser vi hoppat på. Sedan det glada 70-talet har det hänt väldigt mycket när det gäller mat. Idag kan vi mycket mer om vad vi äter och som det trendkänsliga folk vi är testar vi gärna nya influenser. Från att ha varit en ren nödvändighet är mat nu, mer än någonsin, något vi använder oss av för att visa vilka vi är. 

I Matnostalgi tar vi en promenad längs minnenas allé. Vi minns 70-talets nasi goreng och pizza quattro stagioni, 80-talets quiche och kassler, tar en sväng via 90-talets jättemuffins och 00-talets långkok och surdegsbröd för att landa i ett 2010-tal där vi gärna fotar och lägger ut våra måltider på Instagram och maler eget högrev till fredagsburgaren. 

Boken innehåller även en omfattande receptdel, analyser av den nya tidens "foodies" och svar på frågan varför vi så gärna fotograferar det vi äter. Samt en hel del mer eller mindre viktiga listor. 

Mari Jungstedt: I denna ljuva sommartid
En gotländsk snickare och småbarnsfar från Slite skjuts kallblodigt ihjäl på en campingplats på Fårö. Det blir Karin Jacobssons första stora fall som biträdande kriminalchef då kommissarie Anders Knutas är på semester. Journalisten Johan Berg gräver efter sanningen, samtidigt som han kämpar för att få tillbaka sin stora kärlek Emma Winarve.
Femte kriminalromanen med Karin Jacobsson och Anders Knutas vid Visbypolisen.
En fin och underfundig bok om vänskap över generationsgränserna på en ö i finska skärgården, där Sophia tillbringar somrarna med sin pappa och sin farmor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar