tisdag 17 juni 2014

Deckarläsning i sommartid

Det är många som gillar att koppla av med en deckare i hängmattan eller på stranden under sommarmånaderna. själv läser jag gärna deckare året runt, så det blir säkert några deckare i sommar också. några av dem jag har tänkt att läsaläsa är:
Valeur: Det sjunde 
barnet, Frimansson: En yxa åt Alice och Flynn: Gone girl. Den sistnämnda har jag blivit tipsad om av så många olika personer, så nu ska det äntligen bli av att läsa den. Hoppas den lever upp till mina väldigt högt ställda förväntningar!
Femte delen, De utstötta, i Elly Griffiths serie om arkeologen Ruth Galloway ska jag också hinna med. För den som inte har läst dessa spännande och välskrivna deckare i engelsk miljö rekommenderar jag dem verkligen. Men börja med första delen Flickan under jorden,de vinner på att läsas i rätt ordning.
En deckare jag precis har läst är Lene Kaaberbøl och Agnete Friis De oönskade, som precis som fjolårets bok Pojken i resväskan handlar om aktuella ämnen med den danska sjuksköterskan Nina Borg som huvudperson. Denna gång handlar det om illegal invandring från Ungern och ett hemskt gift som hamnar i fel händer. Spännande och tankeväckande, om än med en kanske något osannolik upplösning.


måndag 16 juni 2014

Beppe Wolgers och Sommar


Nu på lördag inleds det årliga Sommarpratet i P1. Såhär i podcastens tidevarv kan denna 55-åriga institution möjligen börja kännas en smula överflödig. Samtidigt är det lätt att hitta pärlor i Sveriges Radios arkiv. Som Beppe Wolgers underbara sommarprogram från 1971. Humlepoetiskt så det förslår! Lyssningsbart här. Om man nu bara kan stå ut med att Beppes fina musikval är nedkortade.


onsdag 11 juni 2014

Gräset är alltid grönare i Brasilien

Julafton för fotbollsintresserade nu när VM snart ska börja?
Det finns många biografier om tränare och spelare men jag tänkte tipsa om lite andra böcker i fotbollsgenren:

För de yngre
Lasse Anrell: Spinkis och Katta
Andy Dougan: Dödsmatchen
Mecka Lind: Dojjan och Mozart i Rio

För de äldre
Peter Billing: Vem vinner i längden?
Pia Sundhage: Spela på bästa fot
Jennifer Wegerup: Damelvan
Narinder Dhami: Bend it like Beckham

För de äldsta
Henrik Brandao Jönsson: Gräset är alltid grönare i Brasilien
Petter Karlsson: Fotboll
Arne Norlin: 1958



onsdag 4 juni 2014

Sommarböcker

Några böcker att ha med sig på stranden i sommar, pocket är lätt att ta med sig:

Johanna Drevinger:
Matnostalgi
Liknar Två nötcreme och en moviebox i det nostalgiska upplägget och det humoristiska tonfallet. Författaren tar inte bara upp recept utan även världshändelser, populära kryddor och köksredskap.

Baksidestexten går så här:

Matnostalgi är en bok om oss svenskar och vår inställning till mat under de senaste årtiondena; vad vi ätit, hur och vilka trender och influenser vi hoppat på. Sedan det glada 70-talet har det hänt väldigt mycket när det gäller mat. Idag kan vi mycket mer om vad vi äter och som det trendkänsliga folk vi är testar vi gärna nya influenser. Från att ha varit en ren nödvändighet är mat nu, mer än någonsin, något vi använder oss av för att visa vilka vi är. 

I Matnostalgi tar vi en promenad längs minnenas allé. Vi minns 70-talets nasi goreng och pizza quattro stagioni, 80-talets quiche och kassler, tar en sväng via 90-talets jättemuffins och 00-talets långkok och surdegsbröd för att landa i ett 2010-tal där vi gärna fotar och lägger ut våra måltider på Instagram och maler eget högrev till fredagsburgaren. 

Boken innehåller även en omfattande receptdel, analyser av den nya tidens "foodies" och svar på frågan varför vi så gärna fotograferar det vi äter. Samt en hel del mer eller mindre viktiga listor. 

Mari Jungstedt: I denna ljuva sommartid
En gotländsk snickare och småbarnsfar från Slite skjuts kallblodigt ihjäl på en campingplats på Fårö. Det blir Karin Jacobssons första stora fall som biträdande kriminalchef då kommissarie Anders Knutas är på semester. Journalisten Johan Berg gräver efter sanningen, samtidigt som han kämpar för att få tillbaka sin stora kärlek Emma Winarve.
Femte kriminalromanen med Karin Jacobsson och Anders Knutas vid Visbypolisen.
En fin och underfundig bok om vänskap över generationsgränserna på en ö i finska skärgården, där Sophia tillbringar somrarna med sin pappa och sin farmor

tisdag 3 juni 2014

Barbro Lindgren

Igår kväll fick hon ALMA-priset, Barbro Lindgren, en av min barndoms verkligt viktiga författare. Inte för att jag tänkte så då, men nu i efterhand förstår jag hur mycket hennes böcker har betytt för mig. Jag tänker framför allt på "Jättehemligt", "Världshemligt" och "Bladen brinner" som kom ut under början av 1970-talet. Mina exemplar av dessa är verkligen vällästa, ja nästan sönderlästa och var, då när jag var 10-13 år, böcker jag ständigt återvände till. De var bra att läsa när jag var ledsen, kände mig ensam eller var bekymrad för något, för Barbro, huvudpersonen i boken, förstod så bra hur det var och hade ett sätt att berätta som gick rakt in i mitt hjärta. Nu är det längesedan jag läste dem och undrar om unga tjejer idag gillar dem lika mycket som jag gjorde. De har kommit ut i nya upplagor med nya omslagsbilder, men jag föredrar de gamla med teckningar av Barbro själv.
När mina egna barn var små läste vi så klar Max-böckerna och framförallt "Max napp" var populär, liksom "Här är det lilla huset" där alla gårdens djur presenterar sig på sitt oefterhärmliga vis.
130 böcker har hon skrivit och ju mer jag tänker på dem ju mer imponerad blir jag av all denna kreativitet. Det är bara att stämma in i hyllningskören: Grattis Barbro!!

måndag 2 juni 2014

Campingliv

Jag tittar inte så ofta på TV. Det handlar kanske inte så mycket om mitt eget val som om att andra
familjemedlemmar har väldigt viktiga program att följa, vilket är OK för mig. Då kan man läsa en bok i väntan.

I går kväll lyckades jag vänta ut siste TV-tittaren i huset, och därmed var TV:n min - bara min - kl 00 en söndagsnatt. Därför fann jag mig efter en stund tittande på Camparnas hjältar som handlade om Mattias och Peter som rycker ut till Ölands alla campingar och ger service till nödställda campare och husvagnsfolk med sin Husvagnsambulans. Jag, som intresserar mig mycket för sociala kulturer, grupper och konstellationer, tycker att det var en riktigt intressant dokumentär. 

Sedan slog det mig att jag faktiskt träffat på Mattias och Peter förut - i boken Campingland av Josefin Olevik som jag läste för ett par år sedan. I den beskriver Olevik hur hon, som aldrig campat förr eller ens umgåtts med någon som campat, bestämmer sig för att undersöka campinglivet. Hon hyr en husbil och sätter igång. Allt går inte som smort, och där kommer Husvagnsambulansen in. Ett flertal gånger. Boken är en kul och intressant beskrivning av ett möte med en helt ny kultur. Sommartips?