torsdag 22 maj 2014

Kulturnatten 23 maj

                                               


Imorgon är det äntligen fredag, äntligen kulturnatt och äntligen kan dina gosedjur övernatta och busa på Bibliotekets Gosedjursnattis. Kristianstad stadsbibliotek kommer att hålla öppet fram till 23-tiden då nallar, björnar, krokodiler, älgar, grisar och andra mjuka djur har festat färdigt och redan slumrar sött i sagorummet. 

Dessförinnan firar vi stadens 400-årsjubileum med ett föredrag av Ingemar Ottosson om Kristianstads glamorösa 1800-tal – stadens klassiska epok – då societeten bestod av hovrättsjurister, höga officerare, läroverkets intelligentia och en och annan fabrikör. Det är snörmakare Lekholms tidevarv. Det var också epoken när folkets breda massor blev läskunniga och började kräva en bättre tillvaro. Hur förändrades livet i staden vid Helge å under det nittonde seklet, när boulevarderna byggdes och invånarna gick i cylinderhatt och krinolin?

Vi har också bjudit in två författare med rötter i staden, Lena Sundström och Kristina Ohlsson. Båda kommer att prata om migration och flyktingpolitik. 


           


               

Lena Sundström utifrån sin bok Spår om utlämningen av två egyptier från Sverige 2001 till amerikanska CIA-agenter som i sin tur såg till att de båda männen hamnade i egyptiskt fängelse rakt i händerna på Mubarakregimens säkerhetstjänst där de utsattes för tortyr. 

I Kristina Ohlssons nyutkomna debattbok Den bekymrade byråkraten ställer hon en rad frågor om migration och integration. Varför har vi så svårt att få en värdig debatt kring just dessa ämnen? Författaren som gjort sig känd som en av landets bästa thrillerförfattare menar själv att hon aldrig skrivit en viktigare bok.
Fri entré på alla program. 

Kvällens hålltider och hela programmet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar