tisdag 20 maj 2014

Barcelona

För några veckor sedan besökte jag Barcelona för första gången och och fascinerades, som så många andra, av den vackra staden och dess miljöer. Arkitektur är ett hett ämne i Barcelona och i alla böcker om staden och guidningar där betonas hela tiden vem som har ritat vad och hur man har tänkt när man planerat stadens alla byggnationer. Namnet som nämns oftare än alla andra är Antoni Gaudi och han har verkligen satt sin prägel på Barcelona med sina mycket speciella idéer. Läs mer i böcker om Barcelona eller konstnärsbiografier om Gaudi.
Två skönlitterära böcker som dök upp i mitt minne under vandringar i stadens gotiska kvarter var Ruiz Zafon: Vindens skugga och Santos: De gömda rummen. Båda böckerna utspelar sig i Barcelona och är spännande skildringar med motiv bakåt tiden. 

"Vindens skugga" handlar om en pojke som får följa med till de bortglömda böckernas gravkammare i Barcelona. Där hittar han romanen Vindens skugga av den bortglömde författaren Julián Carax. Han blir helt besatt av boken och dess författare och han upptäcker att någon försöker utplåna alla spår av författaren och är nu ute efter hans exemplar av boken också. Varför?


"De gömda rummen" handlar om Violetta Lax som är
konstintendent och barnbarn till den spanske konstnären Amadeo Lax. 
Violetta har ägnat hela sitt vuxna liv åt sin farfars konstnärskap och nu ska hans stora hus i Barcelona bli museum. När renoveringen påbörjas tas en stor muralmålning ner och innanför en dörr utan handtag hittas kvarlevorna av en död kvinna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar