Tina Nordström är tillbaka med en riktig tungviktare, i alla fall om man ser till omfånget. Hennes nya kokbok är 383 sidor tjock och sprängfylld med recept och läckra bilder. Min vana trogen slog jag upp det sista kapitlet först, det som handlar om efterrätter och kakor. Jag fastnade direkt för receptet på Glace au four som är en glasstårta gjord på marängbottnar, krossad daim, vaniljglass och jordgubbssorbet. Som avslutning täcks hela skapelsen med en marängtopping.
Recepten varvas med ett antal kapitel som heter ”Tänk som Tina”, där hon delar med sig av goda råd och tips. En del roliga episoder finns också med, t.ex. den som inträffade i SVT-huset i Göteborg. I väntan på själva inspelningen passade hon på att provlaga i ett pyttekök på nedre plan. Hon hade precis dragit igång spisen för att smälta socker till en karamell, då det knackade på dörren. Utanför stod tjugo förskolebarn och en av lärarna undrade om de fick ta kort på henne tillsammans med barnen. Tina poserade glatt och glömde helt bort att det stod karamell på spisen! När hon kom tillbaka var karamellen svart och varm som lava och brandvarnaren tjöt för fullt. För att få tyst på den gjorde hon som hon brukade göra hemma, hon hoppade upp och smashade ner den i golvet. Sedan började hon om från början med karamellen. När den var klar knackade det på dörren igen. När hon öppnade stod där fem rökdykare iklädda mask och med tuber och slangar överallt. –Vet du om att hela huset är utrymt? Det står 300 pers på parkeringen och alla radiosändningar är avbrutna! Allt detta för en bränd karamell, som alltså blev väldigt dyr…
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar