onsdag 21 november 2012

Stalker


Vad betyder ”stalker”? Scavenger, Trespasser, Adventurer, Loner, Killer, Explorer, and Robber. Eller, som det blir på svenska; jägare, förföljare. Stalker är också namnet på en roman av de sovjetiska science fictionbröderna Strugatskij, som även blivit film.

Boris Strugatskij, bror till Arkadij Strugatskij, dog nu den 19 november 2012, så det blir inga fler romaner. Passa på att läsa böckerna, eller se filmen! Gillar du klassisk musik kan du även lyssna på skivan Nostalgia - song for Tarkovsky av Francois Couturier.

Böcker av bröderna Strugatskij:
Picknick vid vägkanten
Definitivt kanske
Måndag börjar på lördag
Citat från baksidestexten:
En dataprogrammerare från Leningrad kommer på avvägar och hamnar på ett sällsamt forskningsinstitut långt bortom alla allfarvägar, där magin fungerar, där Gud, Djävulen, tidresenärer och diverse monster och utomjordingar ingår i personalen, där sagan och myten och de vildaste science fiction-historierna är verklighet och ingenting är omöjligt.
Skalbaggen i myrstacken

Stalker Omarbetat filmmanus till Andrei Tarkovskys långsamma, konstnärliga film Stalker som delvis bygger på Picknick vid vägkanten.
Citat från baksidestexten:
De utomjordiska varelserna hade kommit till Jorden, gjort något obegripligt och givit sig av igen. Kvar efter deras besök fanns Zonen, ett egendomligt område där de vanliga naturlagarna inte längre gällde, där de utomjordiska besökarnas kvarlämnade skräp kunde ge död eller ofattbara rikedomar till dem som hittade det.

In i Zonen beger sig tre personer på jakt efter ett speciellt föremål som påstås finnas där; de smyger sig genom FN-styrkornas avspärrningar och in i en sällsam värld som inte längre liknar Jorden, där minsta felsteg är lika med en ohygglig död.


Det förekommer även stalkers i Dimitrij Gluchovskijs postapokalyptiska serie, som börjar med boken Metro 2033.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar