tisdag 25 september 2012

Höstrusk=Filmtime

Regnet smattrar mot rutorna och vinden viner i träden utanför fönstret. Vad passar bättre än att krypa upp i soffan med en kanna te inom räckhåll och DVD-spelaren laddad med bra film. Några förslag:
My week with Marilyn är baserad på filmmakaren Colin Clarks självbiografi med samma namn. Clark jobbade som assistent under inspelningen av filmen "Prinsen och balettflickan" där Laurence Oliver och Marilyn Monroe hade huvudrollerna. Inspelningen lär ha varit problemfylld med en amerikansk storstjärna som hade svårt med att passa tider och anspassa sig till övriga filteamet och en brittisk scenskådespelare som var van att vara nummer ett och den som alla tog hänsyn till. Om dessa människor och den inspelningen handlar filmen om. Michelle Williams är ruskigt lik Marilyn Monroe i vissa scener och hon fick även en Oscar för bästa kvinnliga skådespelare för rollen.
En annan fantastisk rolltolkning gör Clenn Close i filmen Albert Nobbs, som handlar om en blyg man som jobbar som servitör på ett hotell i Dublin i slutet av 1800-talet. Han bär på en stor hemlighet, för i 30 år har han lyckats dölja att han faktiskt är kvinna, men lever som en man för att få ett jobb och för att kunna leva ett drägligt liv. Under speciella omständigheter träffar han en annan person som lever i samma situation och han börjar drömma om en nya framtid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar