onsdag 27 juni 2012

Huliganerna kommer på besök

Jennifer Egan, amerikansk författare, bosatt i Brooklyn (New York) kom nyligen ut med sin roman Huliganerna kommer på besök på svenska, prisbelönad och omskriven. 

Det är en bok som fängslar en för sitt udda sätt. Stundtals en självklar dramaturgi där varje kapitel berättar en historia om människor i en typisk tid och miljö, relationer, framtidsbekymmer. Påminner om noveller, men så återkommer ändå karaktärerna och som läsare får man tänka efter varifrån, ibland till och med bläddra några sidor tillbaka. Karaktärerna är nätverket i boken, linjerna och kopplingarna, men hur den röda tråden egentligen ska tolkas synliggörs först mot slutet.

Nyligen så twittrade Egan ut en nyskriven novell "Black Box" på tidningen New Yorkers twitterkonto, hon förklarar varför såhär: I’d also been wondering about how to write fiction whose structure would lend itself to serialization on Twitter. This is not a new idea, of course, but it’s a rich one—because of the intimacy of reaching people through their phones, and because of the odd poetry that can happen in a hundred and forty character

Läs mer om det här

Det är också symptomatiskt för Huliganerna kommer på besök där teknik-samhället färgar av sig på romanbygget i det fantastiska PowerPoint-kapitlet. 

Ett helt kapitel i boken är skrivet som en powerpointpresentation. Fyndigt ja, men också väldigt genomtänkt skapat. Nästan som en seriestrip med PP-typiska element som bubblor, pilar och staplar. Det är ett barn som kommunicerar med sin familj, det finns något lekfullt men också allvarligt i "presentationen". I ett kapitel mot slutet väver Egan in en dialog i SMS-form, med förkortningar av ord, nästan oläsliga ibland. Men snabba och direkta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar