fredag 8 juni 2012

En av de mest hyllade i den finlandssvenska litteraturenMonica Fagerholm har länge varit långt upp på Bokfestivalens önskelista. Vi har försökt ett antal gånger att locka hit den finlandssvenska författaren till Kristianstad och i år har vi faktiskt den stora glädjen att berätta att hon kommer. 
Hon är en av de mest hyllade och inflytelserika författarna i den unga finlandssvenska litteraturen. Debuten skedde 1987 med novellsamlingen Sham och den följdes året därpå av Patricia.  Med romanen Underbara kvinnor vid vatten fick hon sitt stora genombrott, den översattes till nio språk och filmatiserats. Samma år publicerades romanen Diva om en tonårsflickas uppväxt i en förort till Helsingfors.

Fotograf: Ida Pimenoff

För sina böcker har Monika Fagerholm mottagit och nominerats till ett flertal utmärkelser. För Underbara kvinnor vid vatten fick Monica Fagerholm 1995 Runebergspriset och libristernas Kiitos kirjasta - Tack för boken - medalj. Boken har även nominerats till Finlandiapriset 1994, Augustpriset 1995, EU:s Aristeion-pris 1996 och International IMPAC Dublin Literary Award 1998. 1999 fick hon Nylands konstkommissions konstpris för Diva. 2003 fick hon Längmanska stiftelsens pris med en motivering där Underbara kvinnor vid vatten och Diva beskrivs som moderna klassiker, som haft en stark inverkan på yngre författargenerationer. Den amerikanska flickan vann Augustpriset 2005.
Nu är hon aktuell med Havet, där tar hon och journalisten Martin Johnson oss till havet med hjälp av fyra essärer. Till det vilda och vågade som dröm och skräck och längtan. Men också konkret: till Östersjön, som av mänsklig inverkan håller på att dö. Historia och vetenskap, intervjuer och reportage blandas med eget, djupt personligt i dessa essäer som har sin upprinnelse i en programserie som sändes på Sveriges Radio 2011.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar