torsdag 19 april 2012

Tänk på ett tal

Dave Gurney har dragit sig tillbaka efter en framgångsrik karriär som kriminalkommissarie och bosatt sig på en gård långt ute på landet. En dag kommer Mike, som han inte har sett sedan skoltiden, på besök. Mike känner till Daves bakgrund som polis och det är för att be om råd som han har tagit kontakt. Han har fått obehagliga brev med posten och i det första påstår sig den anonyme brevskrivaren veta allt om Mike och att vederbörande kan bevisa det. Mike ska tänka på ett tal vilket som helst upp till tusen sedan ska han öppna det lilla kuvertet som är bifogat.

Det första Mike kommer att tänka på är 658, ett helt slumpmässigt tal som inte har någon betydelse för honom. I det lilla kuvertet står samma tal och att han ska skicka pengar till en postbox. Efter att Mike har följt uppmaningen kommer fler brev. Tonen blir alltmer hotfull och Mike är nu mer eller mindre vettskrämd. Dave ber honom att vända sig till polisen men Mike vägrar.

En morgon nås Dave av nyheten att Mike har blivit mördad utanför sitt hus. Dave kontaktar polisen för att berätta om sin inblandning och tack vare sitt goda rykte får han besöka brottsplatsen och även ta del av polisens arbete. Polisen ställs snart inför ett nytt mord. Det är samma mördare men det tycks inte finnas något som helst samband mellan mordoffren. För det är en mördare som gäckar och vill göra narr av polisen. En mördare som lägger stor vikt vid små detaljer och som gör sitt yttersta för att skapa förvirring.

John Verdon har fått till en riktigt bra debut. Deckargåtan är lagom klurig, jag lyckades i alla fall inte lösa den på förhand och upplösningen är, som sig bör i en thriller, både spännande och oväntad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar