torsdag 2 februari 2012

Missa inte Tomas Bannerhed!

Den Augustprisade Korparna av Tomas Bannerhed hör till den sortens romaner som det är svårt att lägga ifrån sig.
Berättelsen om pojken Klas på småbruket i Småland, pojken som har fåglarna som sina bästa vänner och som fruktar sin pappas tilltagande förvirring, är också historien om den tunna linjen mellan det friska och det galna. Det är historien om det tunga arvet från generationer av småbrukare som är på väg att vältras över på pojkens axlar. Det handlar om en epok som går i graven, ett småjordbruk som inte längre är bär sig och en pojkes uppgivenhet inför en uppgift som mest liknar en återvändsgränd.
Ett ödesdrama från den steniga småländska tegen som för tankarna till Vilhelm Moberg.

Korparna är en suggestivt berättad historia där naturen och fåglarna är en av huvudpersonerna, om gökungen Klas och pappan som börjar höra korparna kraxa inne i huvudet. Men här finns också en spirande kärlekshistoria till den inflyttade Veronika…
Maria Schottenius skrev i en recension i DN: ”Det är svårt att begripa att Korparna verkligen är en debut. Det är ett moget författarskap, oerhört intressant, som det ska bli roligt att följa.”

Onsdag den 22 februari kl. 19.00 kommer Tomas Bannerhed till biblioteket (Konserthusets lilla sal) för ett samtal med Anders Nylander, Kristianstad bibliotek.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar