tisdag 27 december 2011

A-gruppen på TV

Det händer inte alltför sällan att jag ger mig själv läsuppdrag som jag sen inte kan/vill/orkar/hinner ro i hamn. När jag hade läst Jan Arnalds ”Intimus” (första blogginlägget på De nio, förresten) så tänkte jag att ”de där Arne Dahl-deckarna får jag ta och läsa någon gång”. Och faktiskt blev det av, eller jag har åtminstone hunnit med de fyra första. Jag tycker fortfarande inte att de når upp till ”Intimus” kaliber, det finns på tok för mycket upprepningar, inte tillräckligt med språkliga finesser och de är lite för övertydliga ibland, men som med alla andra deckargäng så fastnar man snabbt för medlemmarna i Jan-Olov Hultins A-grupp (specialistenheten som ska lösa de fall av särskilt grovt våld som börjar dyka upp även i Sverige). De tidigaste delarna kom runt sekelskiftet och ibland känns det som om författaren hade facit i hand när han skrev, särskilt när han skildrar vart vårt samhälle var/är på väg.

För ett tag sen hörde jag så talas om att SVT gör tv-serie av Arne Dahl-deckarna och den första, ”Misterioso”, sänds redan ikväll (”Misterioso” var bok nummer två, men handlingen utspelar sig innan bok nummer ett ”Ont blod”, om det nu blev begripligt)! De har valt att filmatisera de 5 första böckerna med olika regissören och med en Jenny Hultin som ledare för A-gruppen (DN följde inspelningarna som du kan läsa om här).

Själv har jag tänkt hinna igenom den femte boken innan den sänds på TV, vilket just nu känns som ett omöjligt uppdrag även om jag lägger all annan julläsning åt sidan. Ett tips för er som inte har läst böckerna än är att låna dem som ljudböcker (tyvärr finns inte alla inlästa). Särskilt med Torsten Wahlund som uppläsare blir de en ren njutning.


P.S. Jag hinner nog läsa den femte boken för på SVT´s sida står det: "Programmet är slut. Till hösten kommer fler filmatiseringar av Arne Dahls böcker." D.S.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar