tisdag 1 mars 2011

Triss i danskor

Danmark har framgångar i filmvärlden med en Oscar för bästa icke engelskspråkiga film till Susanne Biers Hämnden. Det finns även många bra danska författare. Jag har den senaste tiden läst böcker av tre danska författarinnor. De skriver alla om mänskliga relationer i nutid med allt vad det innebär och de gör det väldigt bra.

Helle Helle: Rödby-Puttgarden handlar om två systrar som båda jobbar på Tysklandsfärjorna. De delar lägenhet och den äldre systern har en liten dotter som de hjälps åt med att ta hand om. De berättar om sin vardag som är precis det, väldigt vardaglig och man tänker när man läser att det händer just ingenting, men det händer saker hela tiden precis som det gör i det verkliga livet.

I Kaarsbøl, Jette A., Din nästas hus är huvudpersonen en man i yngre medelåldern som är framgångsrik arkitekt. Hans far dör och detta ger upphov till en personlig kris för Laus. Han flyttar för en tid till en liten ort på landsbygden där pappan, som också var arkitekt har ritat ett bibliotek. Han vill på detta sätt försöka nå försoning med sin far. Där blir han god vän med prästen och är snart en väl sedd gäst i dennes familj. Prästens unga fru, Alma och Laus blir även de vänner, kanske mer än vänner…

Jessen, Ida: Barnen är en bok om Solveij, som när boken börjar hyr ett hus på danska landsbygden. Hon är deprimerad och arbetslös och flyttar för att försöka få kontakt med sin femåriga dotter som hon för ett år sedan lämnade hos sin man då hon blivit förälskad i en annan man. Hon inser att hon har brutit den tysta överenskommelsen att en mor inte överger sitt barn och vet inte hur hon ska kunna återfå sin dotters förtroende. Långsamt lyckas hon dock etablera sig i det nya samhället och får genom sitt jobb som distriktssköterska kontakt med många människor. Genom Solveij får vi möta dessa människor och betrakta deras inbördes relationer i alla vinklar och vrår. Det löper trådar mellan många av personerna som vi får följa under 15 år och se hur deras förhållande till varandra förändras och utvecklas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar