tisdag 28 september 2010

Humoristiska biografier

I höst kommer två av Sveriges stora komiker ut med sina biografier. Den ena, ”känd redan som spermie”, Gösta Ekman har låtit journalisten och författaren Klas Gustafson teckna sitt porträtt. Den har titeln Gösta Ekman – farbrorn som inte vill va´ stor. Gustafson har tidigare skrivit böcker om de folkkära svenska artisterna Beppe Wolgers, Cornelis Vreeswijk, Tage Danielsson och Monica Zetterlund.
Gösta Ekman fyller 70 år i år och har ett långt liv inom svensk teater och film bakom sig. Alla har vi nog någon Papphammar som vi skrattar åt bara vi tänker på den eller någon annan rolltolkning som vi inte glömmer t ex sketchen tillsammans med Lena Nyman ur revyn Svea hund som slutar med att ”Totte ska inte ha några kulor, Totte ska ha en banan”.
Robert Gustafsson är betydligt yngre än Gösta Ekman men firar trots det 25 år som artist och kommer samtidigt med det ut med biografin Från vaggan till deadline. Här berättar han själv om sitt liv från barndomen till hur han blev skådespelare och om sina ”gubbar”. Även här har nog alla en eller annan favorit. Vill man rösta på vilken man gillar mest kan man göra det på Robert Gustafssons officiella hemsida.
Böckerna hittar ni tillsammans med alla andra biografier över skådespelare på avdelningen Ikz på biblioteket. Om de inte redan är utlånade förstås…., men då kan man ju alltid ställa sig i kö och det är GRATIS!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar