onsdag 14 juli 2010

De underjordiska


John Ajvide Lindqvists bok Lilla stjärna, filmen Metropia av Tarik Saleh, ungdomsboken De försvunna av Celia Rees och datorspelet Metro 2033, byggt på boken med samma namn av den ryske författarpseudonymen Dmitrij Gluchovskij, har något gemensamt; de bär alla på en krypande känsla av fara, och utspelar sig delvis i underjorden. I tunnelbanesystemet, i grottor, i kistor...

Lilla stjärnas hängivna grupp unga kvinnor behöver födas på nytt för att kunna leva vad de tror är starka liv och tillbringar därför en tid under marken. Celia Rees underjordiska varelse kan naturligtvis inte ta sig upp till ytan och både Metropia och Metro 2033 utspelar sig i en framtid och i en tunnelbana nära dig.
Huvudpersonen i den ryska framtidsdystopin Metro 2033, Artyom, får många uppdrag, bland annat att stjäla en bok från biblioteket (ack hemska tanke!). Ryska bibliotekarier verkar för övrigt inte särskilt lika de svenska, enligt följande citat (s. 300):

På nära håll liknade bibliotekarien inte en gorilla, inte ens en apa. Nosen hade päls, käften med långa huggtänder gick nästan ända bak till öronen och ögonen var så stora att rovdjuret inte liknade något annat som Artiom hade sett, vare sig levande eller på bild.

Spela, lyssna, läs och rys i sommarvärmen...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar