onsdag 5 maj 2010

T(r)yckfrihet

Presstöd, journalistik och källkritik har diskuterats ivrigt den senaste veckan. Sedan 1993 firas 3 maj som Pressfrihetens dag runtom i världen. En sammanslutning som slåss för pressfrihet är Reportrar utan gränser. I år gick norska författarföreningens yttrandefrihetspris till den svenske, fängslade journalisten Dawit Isaac.

Journalistik står på hylla Bt, (publicistik) pressetik på hylla Dg.


Romaner som berör åsikts-, yttrande- och tryckfrihet är bland andra dystopierna Kallocain av Karin Boye, Kall feber av Jerker Virdborg, 1984 av George Orwell och Du sköna nya värld av Aldous Huxley.

Sist men inte minst har vi Fahrenheit 451 av Ray Bradbury, som inleds så här:

" Det var ett nöje att bränna. Det var särskilt roligt att se ting förintas, se dem svartna och förändras. När han höll mässings-munstycket i sina knutna nävar och den stora pytonormen sprutade sitt giftiga fotogen över världen dunkade blodet i huvudet på honom och hans händer var som händerna på en fantastisk dirigent, som spelar alla symfonier av eld och brand för att blåsa rent bland historiens spillror och förkolnade ruiner. Med den symboliska hjälmen, märkt 451, på sitt envisa huvud och ögonen lågande vid tanken på vad som skulle komma gav han tändaren ett lätt slag och huset slog upp i glupska flammor som svedde kvällshimlen röd och gul och svart. Han klev omkring i en svärm av eldflugor. Helst av allt skulle han velat steka äpplen i brasan medan böckerna med ett flaxande som av duvvingar dog på husets veranda och gräsmatta. Medan böckerna fladdrade upp i sprakande virvlar och blåste bort på en vind som mörknat av branden."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar