måndag 24 maj 2010

Guldpalmen 2010

Lagom till att den politiska krisen ebbat ut kan Thailand glädja sig åt en smula kulturell strålglans. Igår fick nämligen den thailändska regissören och festivalfavoriten Apichatpong Weerasethakul – som med långsamma och mystiska dramer som Blissfully yours och Tropical malady skapat en säregen och personlig filmkonst – ta emot guldpalmen i Cannes för sin nya Lung Boonmee Raluek Chat (Uncle Boonmee who can recall his past lives). Det lär vara en lyrisk film om en åldrad döende mans resa in i djungeln som kretsar kring reinkarnation och vålnader. Med andra ord något att se fram emot. Tyvärr har Weerasethakuls filmer, så vitt jag vet, inte distribuerats i Sverige. Vi får hoppas på att detta ändras nu. Däremot är det möjligt att streema flera av regissörens tidigare filmer (för en mindre avgift) på sajten MUBI.

3 kommentarer:

 1. Vad betyder det att streema en film? Måste man logga in och vara medlem, gratis?, på den sida ni skriver om?

  SvaraRadera
 2. Det svenska ordet är strömma och betyder ungefär att man kollar direkt över Internet, som när man tittar på klipp på Youtube. För att använda MUBI måste man registrera sig, kostnadsfritt. Sedan kostar det som sagt att titta på filmerna. Undertexterna är på engelska. Allt är lagligt.

  SvaraRadera
 3. Skrev ett inlägg om Apichatpong Weerasethakul den 15:e Maj, kolla gärna in det här: http://www.arvid.nu/blogg/i-vantan-pa-uncle-boonme/


  Skrev även ett inlägg om Jafar Panahi igår, med en titel nästan skrämmande lik din.

  SvaraRadera