tisdag 24 februari 2015

Nordiska rådets litteraturpris 2015

Den andra kvinnan av Therese Bohman har blivit nominerad till Nordiska rådets litteraturpris. Vinnaren väljs av bedömningskommittén för Nordiska rådets litteraturpris och offentliggörs under Nordiska rådets prisutdelning den 27 oktober i Reykjavik. Prissumman utgör 350 000 danska kronor. 

Onsdagen den 4 mars kommer Therese Bohman till Kristianstad för att berätta om sitt författarskap. Klockan 19.00 i Lilla Salen, Kulturkvarteret. Fri entré.

Boken, Den andra kvinnan, handlar om en ung kvinna som arbetar i köket på Norrköpings sjukhus. Hon känner sig vilsen i tillvaron och vet inte riktigt var hon hör hemma. Hon drömmer om att flytta till Stockholm, att bli författare, om att leva ett helt annat liv än det hon gör. Hon vill ha ett spännande liv och känner att hon måste göra något för att tänja på gränserna och om möjligt uppleva något som kan föra henne närmare sin dröm. En dag får hon skjuts hem från jobbet av den stilige, äldre överläkaren Carl. Det blir starten på en passionerad kärlekshistoria. Men Carl är så klart gift och hon blir den andra kvinnan med allt vad det innebär.
Therese Bohman har även skrivit den drunknade som kom ut 2010.

Den andre svensk som nominerats till Nordiska rådets litteraturpris 2015 är Bruno K. Öijer för diktsamlingen Om natten viskade Annabel Lee.
Läs mer om priset och övriga nominerade här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar