tisdag 25 mars 2014

Jungfru Maria

Idag är det Marie bebådelsedag, som numera kommer lite i skymundan av att det även är Våffeldagen. I tidningarna diskuteras om det är godast med hemmagjord våffelsmet eller om den färdigköpta pulversmeten fungerar lika bra. De flesta är, verkar det som, i alla fall överens om att det är godast med sylt och grädde till, men vilken sorts sylt???
Men varför firas denna dag? På Nordiska museets hemsida står det så här:
"Vårfrudagen – Marie bebådelsedag – är en kyrklig högtid som historiskt sett också fått markera vårbrukets början. Enligt evangelierna fick jungfru Maria denna dag av ärkeängeln Gabriel veta att hon var havande. Numer förknippar vi denna dag med våfflor. Till vårfrudagen finns flera lekfulla traditioner knutna, till exempel så kallade tranbrev."

Där får man också veta att fram till 1953 var detta en röd dag i almanackan.

I centrum denna dag står alltså Maria, Jesus mor och vill man läsa en annorlunda berättelse om henne kan man läsa den irländske författaren Colm Tóibíns kortromanen Marias testamente, som kommit ut i år. Den beskriver hennes liv som gammal och ensam i staden Efesos. Hon ser tillbaka på sitt och sin sons liv och hon känner sig kritisk och oförstående inför hans val. Det är en annan bild än den vanliga som målas upp av jungfru Maria. Hon vill inte samarbeta med lärjungarna och lever med sina minnen av sonen som hon känner att hon svek, men som hon inte förstod sig på.

2 kommentarer: