torsdag 28 november 2013

Verklighetens Downton Abbey


Den brittiska tv-serien Downton Abbey har gjort stor succé, den följs av mer än 10 miljoner tittare i över 100 länder. Just nu sänder SVT den fjärde säsongen. Slottet där serien spelas in heter i verkligheten Highclere castle och man kan undra hur livet såg ut där för 100 år sedan, var det precis som i tv-serien. I boken ”Lady Almina och verklighetens Downton Abbey” har den nuvarande grevinnan, Lady Fiona Carnarvon, försökt skapa en bild av den tiden med hjälp av bl.a. gamla brev och dagböcker.

Almina, som föddes 1876, var den utomäktenskapliga dottern till en förmögen judisk bankir och hans franska älskarinna. Hon blev aldrig erkänd officiellt men hennes far avgudade henne och hon blev mycket bortskämd. För att Almina skulle kunna göra ett gott parti lät hennes far diskret sprida ut att han stod i begrepp att skänka en stor förmögenhet till henne när hon gifte sig. Lord Carnarvon hade blivit förtjust i Almina redan innan han hörde talas om hennes framtidsutsikter men eftersom han var i behov av pengar så avgjorde det saken. När Almina gifte sig och blev den 5:e grevinnan av Carnarvon hade hon gjort en anmärkningsvärd klättring på samhällsstegen.

Boken ger en inblick i Lady Alminas liv och tiden hon levde i. Från guldåren till första världskriget fasor, då hon startade sjukhus på Highclere (något som inspirerade skaparna av tv-serien). Men även åren efter kriget finns med. Man får en inblick i en värld så totalt främmande från vår egen, från en tid som för länge sedan är förbi men som fortsätter att trollbinda miljontals tv-tittare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar