tisdag 5 november 2013

Anne Frank

Om man besöker Amsterdam står förmodligen ett besök i Anne Franks hus på listan över saker man vill göra och ett besök är att rekommendera. För att slippa de långa köerna som ringlar sig längs gatan bredvid kanalen redan tidigt på morgonen är ett tips att boka biljetter via nätet i förväg. Museet är inte så stort och består, förutom av själva lägenheten där två familjer gömde sig i mer än två år, av utställningar kring förintelsen, inspelningar med människor som kände Anne Frank och hennes familj, samt förstås utdrag ur och information om Annes skrivande och dagbok. 
Det är gripande att se den lilla lägenheten och om så bara för en kort stund känna hur hemskt det måste ha varit att sitta instängd på denna lilla yta med alla fönster täckta med svart tyg. Bokhyllan som gömde ingången till den hemliga lägenheten finns kvar liksom Annes filmstjärnebilder som hon prydde väggarna i sitt rum med för att försöka göra det lite trevligare och pigga upp sig med.
De flesta känner säkert till hennes historia och har kanske till och med läst hennes dagbok. Dagboken hade hon tänkt använda som underlag för att basera en bok på och publicera efter kriget. Nu blev det inte så. Dagboken gavs ut för första gången 1947 redigerad av hennes far och i sitt fullständiga skick 2005. I baksidestexten på den oavkortade originalutgåvan av  Anne Franks dagbok står: 
"Anne Frank föddes den 12 juni 1929. Sommaren 1942 gick hon och hennes familj under jorden, på flykt undan nazisterna. I augusti 1944 avslöjades gömstället. Anne Frank dog i Bergen-Belsen tre månader före sin sextonårsdag."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar