onsdag 16 oktober 2013

Man Booker Prize 2013

Eleanor Catton vann årets Man Booker Prize med den 800-sidiga romanen The Luminaries, en thriller som utspelar sigNya Zeeland, där Eleanor Catton har sin hemvist. 

Boken är en pastisch på den viktorianska sensationsromanen i tolv kapitel. Den utspelar sig i den lilla staden Hokitika på Nya Zeelands sydkust under guldruschen på 1800-talet. Tolv mäns historier blandas samman och utvecklas som ett kalejdoskop, runt och kring varandra. 

En saknad rikeman, en död eremit (och ett fyllo), en gyllene skatt, en halvdöd hora, tolv män i ett möte och en främling som råkar snubbla in bland dem, sex och seanser, opium och juridiska processer i en skröna som blandar Herman Melville  och Wilkie Collins 
Eleanor Cattons debutroman Repetitionen är något helt annat, men fortfarande mycket bra. Historien utspelar sig på flickskolan Abbey Grange, där syskonen Victoria och Isolde lever likadana men ändå helt skilda liv. När Victoria blir påkommen med en lärare är skandalen ett faktum. 

"Några tankar så här på förhand?" säger Förste dramapedagogen i foajen där de två står och slår de avrivna biljetterna mot handlederna och tittar ut över publiken som trängs kring bardisken. "Eller farhågor rentav?"
"Bara farhågor", säger Förste rörelsepedagogen. Han ler inte. "Det är en brokig skara i år", säger Förste dramapedagogen på sitt flyktiga, splittrade sätt. "Jag förväntar mig definitivt att bli överraskad." 
 Själv tänker jag läsa We Need New Names. Trots att den inte vann.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar