torsdag 24 oktober 2013

Kultursamtal 3 - Alla dessa jag

 

                         

Det påstås ofta att vi lever i en alltmer egofixerad tid. Det är många som går omkring och arbetar på sina personliga varumärken, på facebook, i sociala medier och inte minst när det gäller romanskrivandet.
I litteraturen tycks jaget bli alltmer centralt, det är lätt att hitta exempel. Karl-Olov Knausgårds monumentala romansvit, Lars Noréns dagböcker, Maja Lundgrens, myggor och tigrar, berättelser om uppväxter, bekännelseböcker och miss litt (misärlitteratur). Ska man tala om en samtida litterär trend så är detta definitivt ett spår.

Men kan man lita på ett fiktivt jag? Är jaget i Knausgårds Min kamp verkligen identiskt med författaren Knausgårds? Eller rör det sig helt enkelt om lögn och förbannad dikt, som alltid när man har med skönlitteratur att göra? 

I vår serie Kultursamtal möter Ingrid Elam, tidigare kulturchef på GP och DN, kulturskribent Åsa Maria Hellman. Ingrid Elam har skrivit boken Jaget – en fiktion, som är en litteraturhistorisk exposé i ämnet från Sapfo till våra dagar 

Onsdag 30 oktober kl. 19.15. Plats: Kristianstad stadsbibliotek. Entré: 50:- halva priset med låne- eller lustkort. I priset ingår fika med litet bakverk. Föranmälan till biblioteket. 044 – 13 67 10.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar