torsdag 30 maj 2013

Det svarta guldet

Jag älskar lakrits, en passion som jag tyvärr delar med min man. Om det är någon last som jag velat vara ensam om hemma så är det just lakrits. Sött eller salt lakritsgodis har ingen betydelse, jag äter allt med samma förtjusning. För att inte tala om lakrits i kakor, glass eller choklad. En kaka som blir väldigt god är ”kladdkaka med lakritsglasyr och citrongrädde”, ett recept hämtat ur Allt om mat. Den är lättbakad och dessutom har den inte så stark lakritssmak vilket gör att även barn älskar den.

För den inbitne lakritsfantasten är Elisabeth Johanssons nya bok "Lakrits : (bakverk, godis, desserter, mat & dryck)" ett måste. Där kan man lära sig en hel del om världens godaste rot och det som kan utvinnas ur den - rålakrits, lakritsgranulat, saltlakrits och salmiak. Läckra bilder tillsammans med de 60 recept som ryms i boken gör den till en guldgruva. Ingredienser som saltlakritspulver, lakritsgranulat och lakritspulver är inte så svårt att få tag i (antingen i en välsorterad butik eller på nätet) och sedan är det bara att sätta igång och göra praliner, glass, tårtor eller lakritslikör.

2 kommentarer:

  1. Åh! Jag är också helt lakritstokig! Den där kladdkakan lät ju inte helt fel, den vill jag definitivt försöka mig på!

    SvaraRadera
  2. Visst är lakrits vansinnigt gott! Jag tycker att kladdkakan måste serveras tillsammans med citrongrädden, det är kombinationen av smakerna som gör den så god. Lycka till med baket!

    SvaraRadera