tisdag 4 september 2012

Matens pris

Nu är det nästan möjligt att räkna ner tiden till Bokfestivalstarten i timmar istället för dagar. Härligt! En av programpunkterna som jag inte tänker missa är Malin Olofsson och Daniel Öhmans framträdande i Stora salen på fredag kl. 16.00. De fick Stora journalistpriset i kategorin ”Årets avslöjande” för reportageboken ”Matens pris”. Egentligen är det som ett utdrag ur en dystopisk framtidsroman, det första kapitlet ur boken. Men tyvärr är det inte dystopi, fiskhanteringen i Vietnam, utan precis vad som alltid (?) händer när mänskligheten presenteras en möjlighet: vi exploaterar den till en gräns när den blir nästan helt ohållbar.

Fisken heter pangasius och är en snabbklättrare på listan över populära matfiskar i Sverige. Köttet påminner om sjötunga i färg och konsistens men är vansinnigt mycket billigare eftersom man i Vietnam har lyckats hitta ett sätt att befrukta fisken artificiellt. Fiskodlingen är en lönsam affär för före detta risodlare och fiskföretag i Vietnam samtidigt som importländerna pressar priset ytterligare. Tyvärr blir följden att redan trångbodda fiskar får ännu fler fiskar att dela yta med, detta leder till sjukdomar som i sin tur botas med antibiotika vilket leder till att resistenta bakterier frodas. Nämnde jag att vattnet inte renas och att fiskarna fodras med fiskmjöl? Just det, ett problem som så klart ger effekter på ett redan pressat fiskbestånd, människa och miljö.

Men boken väjer inte heller för problem på hemmaplan, med hård avel, bekämpningsmedel, LCHF-dieter m.m. Mot slutet finns klimatsmarta menyer samt tips för oss konsumenter som vill förbättra våra inköpsvanor. Det ska bli intressant att höra dem berätta om baksidan av den billiga maten vi köper.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar