lördag 5 maj 2012

Hälsningar från ebokskramarenJag tänkte från början att jag skulle skriva om e-böcker, om drömmar som inte går i uppfyllelse eller att det igår var International day against DRM, istället blev det mer en text om bibliotekarien eller den så kallade ebokskramaren.E-böcker är så mycket mer än ett lån du gör på biblioteket (via elib). E-böcker har blivit en symbol för rätten till fri information- och kunskap. Bibliotekariernas hjärtefråga. Det diskuteras på kultursidorna mest hela tiden. I fikarummet. På twitter under #ebok. Bibliotekarierna rasar. De stora förlagen är tysta. För när förlagen lägger in restriktioner på e-böcker som karenstid och inför licensavtalet 1 lån 1 bok medför det att biblioteket inte kan erbjuda ett dugligt digitalt bokbestånd, snarare ett ofullständigt och missvisande. Vilket är det sista bibliotekarien vill.  Tro det eller ej, e-boken har blivit en politisk fråga (tyvärr har Kulturministern inte nappat, än).

Den största e-bokskramare och beskyddare i den här världen är bibliotekarien. Förlagen borde credda alla bibliotekarier för all marknadsföring som de gör, med undervisning och hands-on, surfplattor hit och dit, långa telefonsamtal om varför eboken inte går att öppna på läsplatta. För vem är det eboksläsaren hör av sig till när något inte fungerar med e-boken? Inte till förlagen, utan till biblioteket (missförstå inte, bibliotekarierna är evigt glada och nöjda med det).

Bibliotekarien Jenny Lindh skriver så bra om det i dagens Boklördag: "Digital läsglädje är kort sagt inte längre ett marginalfenomen i biblioteksverksamheten. E-boksyran, som de läsfrämjande biblioteken själva varit med och drivit fram, gräver nu stora hål i mediebudgetar och bibliotekarien står svettig mellan motstridiga krav: vår inre litteraturprästinna sjunger: "e-boksfrossa åt alla!"


Drömmar går i kras och kampen fortsätter.p.s
Mellan den 14-18/5 svarar Elin Nord som är bibliotekarie på Göteborgs stadsbibliotek på allt som har med e-böcker och läsplattor att göra på Bibblansvarar. Missa inte chansen att få svar på alla dina frågor!

1 kommentar:

  1. Ner med DRuMlarna! E-böcker är framtiden och framtiden är här!

    SvaraRadera