tisdag 31 januari 2012

Getingsommar

I det stora huset i den fashionabla delen av Glasgow hittas en ung kvinna brutalt mördad. Samtidigt hittas en enorm mängd euro-sedelbuntar gömda och frågan som man ställer sig är om det var pengarna man var ute efter och inte hittade eller finns det andra motiv? Kriminalinspektör Alex Morrow får ansvar för utredningen och inser snart att den döda kvinnan har levt ett dubbelliv som ingen i hennes närmaste krets har haft en aning om. Spåren leder först till en fd hushållerskas familj. Där finns frustrerade tonårspojkar som genom mamman kan ha haft vetskap om huset, men Alex tycker att det känns som en för enkel lösning och ser pusselbitar som inte stämmer in på dem. Det hela kompliceras ytterligare av att den fd hushållerskan, Kay är en gammal skolkamrat till Alex, som nu lever det liv som de flesta från det området lever och de ser ner på alla som har lyckats ta sig därifrån t ex genom att bli polis, som Alex.Spåren som Alex vill följa upp leder till klubbar i London, internatskolor och gods i Kent, men hennes chef vill ha en snabb lösning och tycker hon ska koncentrera sig på Kay och hennes familj.
Detta är den andra boken om Alex, men den kan läsas fristående, och som i alla Denise Minas böcker finns spänningarna mellan samhällsklasserna som ett tydligt tema. Hon får även in bra skildringar av hierarkin inom polisen och hur svårt det är att klara balansgången på mellanchefsnivå.

Denise Mina har tidigare skrivt Garnethtriologin och en trilogi om den unga journalisten Paddy Meehan. alla utspelar sig i Glasgow-trakten under olika tider och är läsvärda deckare med samhällsengagemang.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar