fredag 20 januari 2012

Djur i filmtiteln


Dogtooth är en av det märkligaste och obehagligaste filmerna jag sett på länge. Jag fick samma känsla som jag hade efter att ha sett Funny Games av Michael Haneke. Det de båda filmerna har gemensamt och som gör de till riktiga skräckisar är att de berättar en historia om när människor utnyttjar sin maktposition och dominans till att göra andra underlägsna och totalt försvarslösa. Att vrida och vända på folks verklighetsuppfattning. Och det spårar ur. Men inte så långt att man inte slutar tro på att det skulle kunna hända på riktigt.

Det som kanske gör Dogtooth än mer obehaglig är att de som blir utnyttjade inte förstår att de blir det. Deras världsuppfattning är helt rubbad, vilket skapar ett helt omvänt beteende.

Dogtooth är en grekisk film som kom ut 2009, men som släpptes på DVD i somras i Sverige.

Dokumentärfilmen Kokvinnorna är något helt annat. Här kommer jag som tittare rakt på ett skånskt systerskap där det udda gnuggar mot det åtråvärda. Återigen är vi tillbaka till det svenska gamla bondesamhället (minns ni Hästmannen?), till Britt och hennes kor och hennes syster Inger som tvingas hjälpa henne med komjölkning trots att det är det värsta hon vet.

Det är så roligt att höra hur de båda systrarna reflekterar över sina liv och val, hur olika uppfattningar de har. Envisa är de båda också. Det är en bit viktig kvinnohistoria som skapas i och med Kokvinnorna, alla bör se den och fundera på livet och att vart det ska gå inte är det samma för oss alla. Vi gör alla olika val. Om det var rätt eller fel vet bara den som gör det.


Nyfiken på fler filmtitlar med djur i? Kolla den här listan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar