fredag 26 augusti 2011

Boksläpp på BokfestivalenMorten Ramsland debuterade som 22-åring med diktsamlingen Når fuglene driver bort och fortsatte att skriva dikter men utan framgång.
1998 kom hans första roman Akaciedrømmar vars mottagande inte levde upp till hans högt ställda förväntningar. Sitt stora litterära genombrott fick han med romanen Hundhuvud.
Han påbörjade arbetet med romanen efter att ha rest i Indien och Nepal. Boken tog honom fem år att skriva och belönades med flera litterära priser däribland danska bokhandlarnas pris, danska radion P2s romanpris och läsarnas bokpris. Romanen har översatts till 13 språk.
Hundhuvud är en burlesk släktkrönika som utspelar sig i Danmark och Norge och rör sig från 1930 till nutid, berättad av barnbarnet Asger som samlar ihop släktens alla absurda och dråpliga historier.
Vi är hemskt stolta över att en av Danmark mest omtyckta författare väljer att släppa sin nya bok Sumobröder på svenska på Kristianstad Bokfestival.
Sumobröder handlar om att vara pojke i en värld som inte alltid är så lätt att förstå. Med humor och inlevelse tecknas en bild av en sumobroders brutala och samtidigt oskyldiga tillvaro.

Året är 1981 och platsen är Paradishaven, ett radhusområde i Odense. Där bor den elvaårige Lars med sin familj. Mestadels tillbringar han sin tid med kompisarna. Namnet kanske antyder att det är en idyll men under ytan är det i själva verket en värld full av förtryck och grymhet.
När Lars börjar få syn på tillvaron kommer frågorna: Varför får han inte träffa sina mor- och farföräldrar? Varför ligger hans pappa ibland på golvet och bara stirrar rätt upp i taket? Sakta men säkert kommer saker upp till ytan och Lars blir tvungen att konfronteras med det som egentligen pågår i Paradishaven.

Sumobröder är den danske författaren Morten Ramslands första bok efter succén Hundhuvud. Den nya boken har flera beröringspunkter med den föregående och även här blandas svärta med humor och högt tempo.

Morten kommer framträda på fredagen den 2 september kl. 16.00 - Konserthuset lilla salen. Missa inte det, det här kan bli något över det vanliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar