torsdag 9 juni 2011

Skriet från vildmarken

Guy Grieve pendlar mellan hemmet och kontorsarbetet. En dag går han in till sin chef och säger att han tänker lämna jobbet, åka till Alaska och där bygga en stuga som han tänker bo i under vintern. I hans bok Vildmarken kallar får man följa hur denna idé genomförs. Han berättar med mycket självdistans och det är en både spännande och underhållande bok om en man som tar till en drastisk lösning för att bryta vardagslunken.

Alaska står för vildmark och äventyr och Guy Grieve är inte den första som har lockats av äventyret och drömmen om total frihet. För honom gick det bra men det har det inte gjort för alla. Chris McCandless har blivit kultförklarad efter filmen Into the Wild och är mer känd som Alexander Supertramp. McCandless drömde om att leva ensam och av det naturen gav. Han gav sig ut i vildmarken utan nödvändig utrustning eller speciellt mycket mat. Folk vallfärdar till den buss han bodde i under sina månader i Alaska. De bofasta i området avskyr detta fenomen och hävdar att han var en dåre som gav sig ut i terrängen utan att ens ta med sig en karta. I vilket fall som helst är det en fantastisk film som bygger på en bra bok: In i vildmarken av JonKrakauer.

Vi som nöjer oss med att betrakta Alaska på avstånd kan se filmen eller läsa böckena. Vill vi bryta vardagstristessen kan det kanske räcka med en tur till vildmarken i Sarek?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar