torsdag 5 maj 2011

Ingenstans under himlen

Toppolitikern Christian Weber är en av de ivrigaste förespråkarna för ett nationellt DNA-register. Eftersom det snart är dags för ett riksdagsbeslut i frågan vill Christian visa hur enkelt och odramatiskt det är att lämna ett DNA-prov och låter topsa sig i direktsändning i ett av tv:s morgonprogram. Nästa dag blir han anhållen som misstänkt för ett 13-år gammalt mord på en ung flicka. DNA-spåren som fanns på hennes kropp matchar hans nytagna. Christian hävdar att han är oskyldig och vill att analysen görs om. När även det andra svaret pekar ut honom som skyldig börjar Christians fru tvivla på hans oskuld.

På väg till häktningsförhandlingen rymmer Christian. Han söker upp den mördade flickans moster i hopp om att få veta namnet på den man som mamman, Anne Helene, pekade ut efter mordet. Men istället för att få ett svar blir Christian kidnappad och inlåst i en lagerbyggnad. Under tiden tar hans kollegor avstånd från honom och det är få som tror han är oskyldig. På ett par dagar har Christian förlorat allt, familj, vänner, karriär och frihet.

Liselott Willéns "Ingenstans under himlen" är spännande och med intressanta personporträtt. Det är en roman där slumpen spelar en avgörande roll och som visar att alla system har sina brister.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar