tisdag 31 maj 2011

Lyssna på en bok!

Det är många låntagare som är periodare, när det gäller läsning alltså! En del läser bara på vinterhalvåret när det är mörkt och trist ute, andra läser som mest på sommaren när de har semester. Men en av våra låntagare lånar som flest böcker när hon har trädgården att sköta, för hon lånar helt enkelt ljudböcker och lyssnar på romanerna istället. Joggingturen och bilfärden blir också mycket roligare om man har en inspelad berättelse att njuta av. På biblioteket har vi ljudböcker både i cd-format och som mp3-skivor. Gillar du att höra på böcker i datorn så kan du gå in via vår hemsida och klicka på E-libs länk till ljudböcker längre ner på sidan. Du kan låna upp till två ljudböcker i veckan att lyssna på strömmande i din dator. Lånetiden är fyra veckor som de fysiska ljudböckerna och allt du behöver är ditt lånekort. Fördelen är att helt nya titlar, som till exempel Unni Lindells ”Sockerdöden” och Anne Holts ”Flimmer”, kan lånas av flera personer samtidigt, så du behöver inte stå i kö!

Det kan vara en omställning att vänja sig vid att höra en bok istället för att se texten. I början tyckte jag att det var lätt att tankarna vandrade iväg. Vissa böcker som har ett rikt persongalleri eller där handlingen hoppar mycket fram och tillbaka, är oftast enklare att läsa med ögonen. Men det finns trevliga fördelar också. Det är inte ovanligt att författaren själv eller en skådespelare läser in och inte sällan är delar av boken dramatiserad. De böcker jag har lyssnat på har etsat sig fast på ett annat sätt än de jag har läst själv, eftersom de framkallar ett hörminne också. Jonas Karlsson gjorde en mycket minnesvärd röst till Fermín i ”Vindens skugga”, som har lett till att min sambo pratar om karaktären där hemma som om han är en kär gammal vän. Likaså passade Rolf Lassgårds röst som hand i handske till barndomsskildringen i ”Ut och stjäla hästar”.

Om hela familjen ska lyssna på en bok i bilen finns det bra ljudböcker som passar både stora och små lyssnare. ”Bläckhjärta” av Cornelia Funke är en spännande fantasyhistoria som dessutom varar 13 timmar om man ska åka långt. Det finns fler både roliga och spännande klassiker av bland andra Ture Sventon och Ulf Stark att välja på. Så jag önskar en skön solsommar med många bra hörupplevelser!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar