tisdag 17 maj 2011

17 maj

I Norge vajar flaggorna på Karl Johan idag. Vi som bor i grannlandet kan bara titta på. Ja, och så kanske njuta av alla härliga böcker av norska författare som finns att låna på biblioteket! En del av författarna kommer dessutom till bokfestivalen (den 1-3 september), en festival som i år har Norden som tema. Niels Fredrik Dahl kommer hit och fler norrmän är säkert på gång.

Själv har jag många favoriter bland de norska författarna. Herbjørg Wassmo som (ofta) skriver mörka berättelser, så som i trilogin om tyskungen Tora (första delen heter ”Huset med den blinda glasverandan” och utkom på 80-talet) är en av dem. En annan är Lars Saabye Christensen, mest känd för ”Halvbrodern” och på senare år ”Saabyes cirkus”, men som också har skrivit de mer oroande böckerna ”Maskrosfamiljen” och ”Modellen”. Den senare om konstnären Peter Wihl, vars karriär går utför. När han upptäcker att han har en obotlig ögonsjukdom som kommer att leda till att han blir blind, frestas han av en läkare (tillika ungdomskamrat) att likt Faust ingå en pakt med djävulen. Jan Kjærstad är ytterligare en trevlig bekantskap. Hans trilogi, med den första delen ”Förföraren”, handlar om TV-personligheten Jonas Wergeland som kommer hem efter en resa och finner hustrun mördad på vardagsrumsgolvet. Denna scen är navet i berättelsehjulet och ut från det får vi följa Wergelands liv via de olika ekrarna. En roman om kärlek, svek, barndom och fantasins betydelse.

En ny stjärna från Oslo-himlen är Roy Jacobsen. ”Huggarna” och ”Marions slöja” tillhör de senare utgivningarna som svenska kritiker har lovordat. Den nyaste romanen, ”Underbarn”, kom nu i vår och kan säkert bli hans stora läsargenombrott i vårt land. En bitterljuv 60-talsskildring, om en mamma och en son i en arbetarförort till Oslo.

Sen minns ni säkert deckarboomen från Norge på 90-talet, med bland andra Karin Fossum och Anne Holt. De är fortfarande produktiva och har fått sällskap av Knut Faldbakken som blir mer och mer populär i Sverige. Kom in och botanisera bara!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar