tisdag 26 april 2011

Vasa

I år är det 50 år sedan Vasa-skeppet bärgades från havets botten. Många, både stora och små, har fascinerats över skeppets öde. Att på sin jungfrufärd den 10 augusti 1628 sjunka innan hon ens lämnat Stockolms hamn måste ha varit fruktansvärt. Många försök gjordes sedan att bärga skeppet, men inte förrän 1961 lyckades man alltså och därefter har man kunnat besöka Vasamuseet och uppleva skeppets historia på nära håll.

Som barn läste jag Bertil Almqvists (han med Barna Hedenhös-böckerna) bok Sagan om Vasa, som var väldigt intressant med sina detaljerade och roliga bilder. En annan bra bok för barn och unga (=för alla) om Vasa och dess tillkomst och dess historia är Mats Wahl: Nu seglar Vasa!: fantasi och fakta om ett skepp och en tid. Här får man följa en pojke som arbetade med byggandet av Vasa och lära sig mycket om hur det kunde vara att vara barn på 1600-talet.

Mycket annat finns naturligtvis att läsa om skeppet, allt från Vasamuseets hemsida till böcker som kommit ut under de senaste 50 åren. Till jubileet kommer boken Vasa av Gred Hocker och Klas Helmerson ut där ny kunskap om Vasa presenteras tillsammans med unika fotografier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar