tisdag 19 april 2011

Vårsemester

Behöver du hjälp att planera vårsemestern? I så fall kan jag föreslå en tripp till Comfort Resort i Malaya. Det enda du behöver göra är att ställa dig i kö på Elin Boardys senaste roman ”Mot ljuset” och sen tar hon dig dit! Resesällskapet är framför allt Elly och berättelsen tar dig även bakåt i tiden, närmare bestämt till efterkrigstiden runt 1947.


Elly följer med sin yngre syster Annie på hennes bröllopsresa. Egentligen inte så märkligt som det kan låta då Annies nyblivne danske make Laurids behöver göra sin läkarpraktik. Laurids far känner Thomsen som är plantageägare på Malaya och så är saken bestämd. Nere på Comfort Resort sitter redan Niels, Laurids vän, på verandan med en drink i handen och inväntar dem. Han har varit med i den danska motståndsrörelsen under ockupationen och behövde av någon anledning åka ner i förväg.


Mellan dessa fem personer utspelar sig snart ett kammarspel med djungeln som kuliss. Samtidigt tror jag inte det hade blivit någon bok om författaren inte hade förlagt berättelsen till en avlägsen, exotisk plats. Djungeln behövs. Som läsare följer jag med på Ellys inre resa, hennes upplysning och utveckling, mot ljuset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar