torsdag 24 mars 2011

Ompa til du dør

Ni har väl inte missat att biblioteket har vårens ”tunga” cd-släpp såsom Bob hund, R.E.M. och Lykke Li? Men med det sagt tänkte jag gräva lite i arkivet i stället. Bland de skivor som har hamnat i magasinet på stadsbiblioteket finns tre guldkorn av den norska gruppen Kaizers Orchestra. Inte en särskilt populär grupp i Sverige precis (i intervjun hos Skavlan för någon månad sen nämnde de t.ex. att Aftonbladet gav ”Maestro” minusbetyg, läs den sjukt roliga recensionen här!). Och jag kan förstå att musiken de spelar egentligen inte passar att stuva in i något bra fack (ska man vara riktigt elak så finns det musikaliska likheter med Leningrad Cowboys…). Det är konstig musik, men rolig och lättsmält och därför lätt att avfärda. Sen är texterna rotvälsksvåra för (riks)svenskar att hålla i minnet (vilket antingen kan ses som en rolig eller tråkig utmaning). Men åh, vad fantastiskt live! Jag såg dem i helgen och blev påmind om vad bra livemusik kan göra med en. Det är verkligen en vansinnig blandning av syn- och ljudintryck. De bildar sin egen skrammelorkester och ibland är det cirkus i balkansk Rammstein-tappning, ibland finsk blues som klippt och skuren för vilken Kaurismäkifilm som helst. De har kavaj, väst och slips och en av dem kombinerar denna utstyrsel med gasmask. De slår på oljefat och gamla fälgar när de inte spelar orgel, dragspel, kontrabas eller gitarr. Mycket show för pengarna, med andra ord!

Ett magiskt ögonblick under konserten var när sångaren Janove Ottesen introducerade deras kentlåt (som han kallade den) ”Hjerteknuser” genom att hoppa in den från ett av oljefaten (istället för att bara räkna in den). Videon till låten finns via denna länk. Istället tänkte jag bjuda på ett låååångt liveklipp från Vega med låten ”Kontroll på kontinentet” från ”Ompa til du dør”-skivan.


Det nya albumet ”Violeta, Violeta” vol 1 är första delen i en romantisk tragedi-triologi om Violeta och hennes mor Beatrice och far Kenneth. Det är ett mer kommersiellt album som kanske inte har lika lång livslängd i stereon som de tre första skivorna, som du då kan be Ulf att plocka fram från magasinet. Om du som jag tycker att detta är svårslagna mästerverk så kanske det nya albumet också kan nå biblioteket vad det lider…

Apropå skruvad, energisk livemusik så har ni väl sett att Animal five kommer till stan på lördag kväll? Se favoritlåten och –videon ”Sharks” som ständigt gör mig på gott humör:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar